Psykolog i Vejlby-Risskov i den nordlige del af Århus
Bor du i Vejlby, Risskov eller Århus Nord og har brug for en psykolog, er det let at køre til min klinik, som ligger i Risskov. Du kan parkere gratis udenfor, og det er let at finde klinikken, hvor jeg holder til. Der er handikapvenlige forhold og hyggelige lokaler.
Her på min hjemmeside kan du læse kan du læse nærmere om forskellige psykologiske vanskeligheder og om, hvilke vanskeligheder jeg kan tilbyde dig hjælp til.
Nyere forskning har vist, at der er sammenhæng mellem søvnløshed, angst og depression
Ingen kan klare sig uden søvn. Et nyfødt barn sover ca. 17 timer i døgnet. Et barn på 6 måneder sover ca. 13 timer i døgnet. Et barn på 6 år ca. 8 timer i døgnet… ligesom den voksne… dog er der store variationer fra person til person.
Videnskaben har påvist, at der normalt ikke er problemer med at holde sig vågen i 24-36 timer, men er man vågen længere, opstår der humørsvingninger. I søvnen er der en fase, som kaldes REM – søvn – søvn med hurtige øjenbevægelser – man kan også kalde det for drømmefasen. I denne fase bearbejdes dagens oplevelser.
Du ved sikkert, hvor vigtigt det er at sove godt om natten? Drømme kan forekomme mærkelige, men de har altid en betydning – også selvom man ikke finder ud af, hvad de betyder.
Resultater af nyere forskning har vist, at hvis man sover uroligt i drømmefasen, er der større risiko for at udvikle angst og depression. Når man drømmer, foregår der en oprydning i tanker og erindringer, og hvis søvnen forstyrres midt i dette oprydningsarbejde, kan tanker og erindringer hobe sig op. Man bliver skidt tilpas, og når man bliver skidt tilpas, kan det være svært at falde i søvn. Dermed er der fare for at havne i en ond cirkel, som kan være svær at bryde. Det ubehag man mærker af ophobede tanker og erindringer kan medføre humørsvingninger som efterhånden kan føre til angst eller depression.
Gode råd:
- Undgå kaffe, te, cola og rygning efter kl. 17 om aftenen
- Undgå motion lige før sengetid
- Undgå at være sulten eller meget mæt lige, når du går i seng
- Undgå at tage arbejde eller andre aktiviteter, der kan påvirke din søvn, med i soveværelset
- Gå i seng på samme tid hver aften og stå op på samme tid hver dag
- Der skal være mørkt, roligt, moderat temperatur i soveværelset
- Se ikke på uret, hvis du vågner om natten
- Lær afspænding, som du kan bruge, hvis du vågner
- Tag ikke problemer eller bekymringer med i seng – prøv at lægge dem fra dig før sengetid
- Sovemedicin løser ikke dine problemer – på længere sigt kan de forstyrre søvnrytmen
- Brug ikke alkohol til at falde i søvn på. Det giver urolig søvn og dårlig søvnkvalitet.
(Disse råd er baseret på tekst af Bjørn søvnspecialist og læge DR. Med).
Har du svært ved at lægge problemer og bekymringer bort, når du skal sove? Drømmer du? Gode drømme.. eller mareridt? Har du ”tankemylder”, når du skal sove? Er der temaer eller vanskeligheder i dit liv, som du har brug for at få talt igennem, så du kan sove roligt om natten?